sunnuntai 30. elokuuta 2015

Kuivuri huutaa yötäpäivää

Olen jo muutamaan otteeseen hakenut kukkasatsin palstalta kuivuriin. Kuivattu on kamomillaa, kehäkukkaa ja ruiskaunokkia. Ja tietenkin yksittäisinä muitakin juttuja, kuten tilliä, mutta näitä kukkia täytyy hakea aina muutaman päivän välein. Joka kerta kun pääsen palstalle, muistan SAKSET! Tai siis en muista. Pitäisi yrittää muistaa ottaa sakset, että voisi kerätä pihasauniota lisää. Niissä kun on jo niin paksua vartta että ei jaksa käsiään rikkoa kerätessä. Ehkä ensi kerralla :)

Tänään hain taas kukkia palstalta. Täällä kun satoi perjantaina niin rankasti, olivat kamomillat painuneet maahan.. Yritin niitä nostella pystömmäs. Vaikeampi kerätä satoa tästä eteenpäin jos osa kasveista on osittain kaatuneita. Noh, eiköhän se siitä. Saa niitä kukkia kerättyä varmasti vähän vääräsäärisistäkin varsista. Myös pari auringonkukkaa, härkäpapua, ruiskaunokkeja (nehän nyt ei meinaa pysyä muutenkaan pystyssä) ja kurkkuyrtit olivat kaatuneet sateen vuoksi.

Aamulla kävin myös omassa rannassa nuohoamassa maastoa ja löysin todella paljon maariantuoksuheinää! Ei muutakuin kuivuriin vain :) Ihana tuoksu!


3 kommenttia:

 1. Kuulostaa mukavalta puuhalta tuo kuivaaminen. Minulla ei ole kokemusta. Onko kuivuri kallis investointi ja käyttö vaikeaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse yrttineuvoja ja työn puolesta on tullut kokeiltua muutamaa erilaista kuivuria. Periaatteessa kuivurin voin tehdä itsekin, mutta helpointa toki ostaa valmis. Jos kuivattaa kasveja, on syytä huomioida että kuivurissa on lämpömittari ja että sitä voi käyttää matalissa lämpötiloissa. Kasveille riittää lämpötilaksi 35, korkeintaan 40 astetta. Itse muutamia kuivureita tosiaan käyttäneenä olen todennut kotikäyttöön parhaimmaksi hintalaatu-suhteeltaan SOPU-kuivurin. Olisihan niitä Orakasta ja muita kuivureita, mutta meinaa vaan hinta kohota aika korkeaksi. SOPU-kuivuri on helppo koota ja sen saa pieneen tilaan myös säilytykseen. Puhaltimena toimii sellainen auton lämppäri. SOPUa voi tilata ilman lämppäriä tai lämppärin kanssa. Tarkastelin itse olisiko ollut halvempaa ostaa lämppäri jostain muualta, mutta koska tiesin kuivuria aiemmin käyttäneenä millainen lämppäri mukana tulee, en löytänyt samanlaista yhtä hyvää mistään erikseen ostettuna. Niinpä ostin lämppärin kuivurin mukana. Lämppärillä on helppo muunnella kuivurin lämmitysasteita. Itse lämppärissä tietysti pari säätömahdollisuutta ja lisäksi lämppäriä voi siirrellä kauemmaksi ja lähemmäksi kuivuria. Eli todella helppoa on käyttää kuivuria. Kasvit sisään ja lämppäri puhaltamaan. Lisätietoja SOPU-kuivurista löytyy täältä: http://www.soputuote.fi/tuotteet.php

   Kysy vain, jos tulee mieleen jotain vielä. Tosiaan muutamanlaista kuivuria on tullut kokeiltua jotenka jonkin verran tietämystä löytynee :)

   Poista
  2. Niin ja jos ei halua ostaa kuivuria, voi tehdä niinkuin minä ennen kuivuria. Levitin aina saunan lauteille puhtaan lakanan jonka päälle laitoin kasvit. Kuivumisessa vain meni niin kauon, riippuen tietenkin kasvista. Kuivurilla menee yleensä n. vuorokausi kuivaamiseen. Paksummissa tapauksissa pari-kolme vuorokautta.

   Poista