torstai 19. syyskuuta 2013

Ruotsin matka

Kävimme elokuun lopussa opintomatkalla Ruotsin Piteåssa. Siellä tutustuimme paikalliseen luontoalan kouluun sekä Öjebyn tutkimusasemaan jossa kasvatetaan monenlaisia lajikkeita erilaisia kasveja ja puita. Lisäksi tutustuimme Piteån keskustan uusittuihin puistoihin sekä paikalliseen hyvinvointipalveluja  ja puutarhatuotteita tarjoavaan yritykseen.

Matka oli hieno ja näimme paljon kauniita paikkoja ja makoisia marjapaikkoja. Tässä kuvakoostetta ja selostuksia matkastamme:

Ensin kuvia paikallisesta luontoalan koulusta.


Koulussa oli myös koirapuoli. Tässä kuva uudesta koirahoitolasta joka oli tehty vanhaan hevostalliin.

Koululta löytyi myös eläintalo, jossa oli monenlaisia eläimiä hämähäkeistä kilpikonniin ja eksoottisisita linnuista kaneihin.


Koululla toimi maatila, jossa oli lypsykarjaa, lampaita ja hevosia.Seuraavaksi kuvia Öjebyn tutkimusasemalta. Tutkimusasema oli varmasti monelle ryhmästämme paras kokemus koska siellä saatiin mahat täyteen herkullista superfoodia! Tutkimusasemalla kasvoi muunmuassa monia lajikkeita pensasmustikkaa, monta lajia ruusuja, monta lajia herukoita ja niin edelleen. Pääsimme maistelemaan mm. pensasmustikoita, ruusunmarjoja, mustaherukoita, tyrniä, omenoita, vadelmia, mansikoita ja karhunvatukoita. Oli makoisaa ja aivan mahtavaa päästä maistamaan peräkkäin montaa lajiketta jolloin huomasi makuerot parhaiten.


Pensasmustikka

Ruusunmarjat

Mustaherukat

Tyrni

Tyrni

Omenat

Omenat

Vadelmat

Vadelmat

Valtavia makoisia mansikan kokoisia vadelmia!

Tässä testivihanneksia

Minä kun luulin että palstalla oli isot nauriit!

Karhunvatukoita

Kaunista rakennusperintöä

Sitten pari kuvaa Piteån keskustan puistoista.

Rumpurenkaista tehtyjä kasviasetelmia

Tämä kaveri makoili puistossa erään naisen selän päällä. Nainen oli tuonut lemmikkinsä puistoon kanssaan viettämään aikaa kesän viimeisissä lämpimissä auringonsäteissä.

Puistossa oli paljon istutuksia ja vierailimme sellaisessa puistossa joka oli tehty yhteistyössä muutaman muun maan kanssa siten että lajikkeita oli tuotu mm. Suomesta ja Islannista ja kokeiltu miten ne menestyvät eri maissa.Lapsille kivaa ja värikästä

Rannan rakennelma oli vasta muistaakseni pari vuotta ollut paikallaan. Kaunis ajanviettopaikka!

Eikä missään näkynyt tihutöitä tai spraymaalauksia.
Lopuksi kävimme vielä Sinnenas Ateljéssa. Heillä oli pieni puutarha jossa myytiin ainakin sisutustuotteita, sidontatöitä ja puutarhakasveja. Lisäksi heillä oli tarjolla joogakursseja ja elämänvalmennustoimintaa. Ikäänkuin työhönpaluuterapiakursseja. Kaunis paikka ja mukavia ihmisiä. Suosittelen käymään vierailulla jos olette Piteån suunnalla.
Puutarhamyymälän nuorimmainen
Kaikenkaikkiaan hyvä reissu. Helppo ja nopea käydä kun on niin lähellä. Oltiin yksi yö lähellä Piteåta. Iltapäivällä lähdettiin ja illalla perillä hyvissä ajoin. Aamusta päästiin sitten liikkeelle jo aikaisin ja kerettiin kiertää monta kohdetta ennen iltapäivällä kotiin lähtöä. Kiitoksia matkan järjestäjille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti