tiistai 3. heinäkuuta 2012

Jokohan alkoi kesä?

Viime viikolla satoi vettä vaikka ja kuinka. Muualla lapissa tuli luntakin.. Täällä meillä mittari taisi käydä jossain +5 asteen tietämillä. Eipä huvittanut lähteä käymään palstamaalla.. Tänään (maanantaina) sitten sain aikaiseksi liikkua maalle päin. Mittarikin pääsi tänään yli +15 asteen. Arvaukseni osuin oikeaan siitä että harsot olivat lennelleet jälleen. Oli sen verran tuulista pidellyt, että ei ihme. Rikkaruohot rehottivat, mutta oli sieltä taas kasvitkin nousseet suuremmiksi. Muutamat penkit kävin läpi, nyt se oli helpompaa kuin viime kerralla kun oli enemmän noussut oikeita kasveja niin erotti paremmin rikkaruohot joukosta. Salaatit eivät ole omituisesti saaneet noustua kunnolla, mutta pitää kylvää ne uudelleen. Punajuuri ja pinaatti tuntuvat tehneen saman tempun kuin viime vuonna. En näe mitään niiden penkissä. Pitää vielä yrittää katsella josko ne sieltä kuitenkin nousisivat.. Kävin myös katsomassa palstamaan perällä 4H:n alueita ja siellä heilläkin jo nousi auringonkukat ja kehäkukkien taimet. Tässä vielä pari kuvaa tältä päivältä.

Palstamaa autoparkilta päin. Aurinko meni piiloon kun otin lopuksi kuvia. Muuten se paistoi aina välillä pilvien siirtyessä nopeaan tahtiin.

Pottumaalla jo kivan kokoiset potunlehdykät

Juuresmaan puoli. Rikkaruohoja, rikkaruohoja.. Tänään kävin läpi tuolta taempia osia.

Kohta ei löydy kannua kun rikkaruohot valloittavat sen. Seuraavalla käynnillä täytyy heiluriharan kanssa heilua riviväleillä

Maissit ja oikealla rikkaruohojen seassa pukkaa arskankukkia ja ruiskaunokkia

Tänään läpikävin näitä penkkejä


Aitohunajakukka ja sokeriherneet

Lollo rossot


Seuraavaksi erilaisia palstamaan viljelijöiden malleja jänisten poissa pitämiseksi. Se onkin taitolaji. Meidän palstalla on tällä hetkellä jänisten karkoittajina vain harsot kasvien päällä. Tuskin paljon laitetaan erikoisempia aitauksia tai muutakaan sen jälkeenkään kun harsoa otetaan pois. Oli kuitenkin hauska kierrellä palstoilla ja katsoa mitä ihmiset olivat keksineet.

1. Aitaus! Lisänä keppien nokassa sininen nauha joka on pingotettu niin tiukaksi että kun tuuli osui siihen, se piti sellaista ääntä että varmasti pysyy elukat kaukana. Sininen heiluva nauha on kuvassa keskellä. Lisänä värikkäitä merkintänauhoja jotka heiluivat myös tuulessa. Tälle palstalle tuskin kukaan yrittää tulla!

2. Heitetään kanaverkkoa koko kasvuston päälle. Jänikset saavat jäädä kuolaamaan verkon taakse.

3. Harsoseinät! Tehdään harsoista seiniä, ehkä ne pysyvät poissa.

2 kommenttia:

 1. Mä en kyllä taitaisi jaksaa kitkeä noin paljon rikkakasveja kuin mitä palstan hoito vaatii. Hatunnosto :)
  Joku sanoo, että jänis olisi niin tyhmä ettei ymmärrä hypätä esteen yli. Eli riittäisi vain noin puolimetriä korkea aitakin. Minä en kyllä usko ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on vielä todella paljon rikkakasvien juuria. Tuota juuresmaan osaa ei viljelty toissavuonna ollenkaan, viime vuonnakin rikkaa pukkasi aika makeasti. Ja tuossa pottumaan kohdalla en aiempaa muista mutta ainakaan viime vuonna siinä ei ollut mitään niin sekin meinaa pukata iloisesti rikkaa.. Kyllä on rikatonta maata noilla monia vuosia samalla palstalla viljelleillä, oikein ihailee heidän maitaan ja kuvittelee sitä kun oma maa olisi sellainen :D

   En tiedä jäniksistä, mutta ajattelin vain että herneitä täytyy kyllä tänä vuonna suojella koska viime vuonna ne menivät parempiin suihin! :)

   Poista